Měli jsme možnost se zastavit

18. červenec 2023

Rozhovor s paní ředitelkou Kateřinou Kapičkovou o tom, jaká byla spolupráce mezi domovem seniorů v Mimoni a MILOU.

Proč jste se rozhodla přihlásit váš domov do programu Ježíškova vnoučata?
Já jsem od přírody akční člověk a mám ráda výzvy. A když jsem si přečetla výzvu od Ježíškových vnoučat, okamžitě jsem v tom naši organizaci našla a věděla jsem, že takovou podporu po té covidové době přesně potřebujeme. Zpětně to hodnotím jako  restart. Chtěli jsme na sobě zapracovat a podpořit pečující i vedoucí pracovníky. A potvrdilo se mi, že to byl správný krok.

Kdybyste někomu měla vysvětlit, co MILA dělá, jak byste to popsala?
Jste pomocníci pro pečující organizace. Jste vzpruhou po všech stránkách. V  psychologické oblasti, personální i v oblasti dokumentace. Jak odborné, tak psychologické poradenství jsme z vás vyždímali v maximální možné míře. Paní Puttová nás nabila energií, a když jsem měla nějaké trable, věděla jsem, že mě podrží, nasměruje a v dobrém slova  smyslu  nakopne. Bylo to pro mě ukotvení.

Myslíte si, že tahle osobností podpora, se kterou jste se díky spolupráci s MILOU setkali, je něco, co má smysl?
Stalo se to pro nás nezbytnou součástí. Nyní to byl bonus financovaný z projektu Ježíškova vnoučata, ale určitě chci jít touhle cestou i dál a nějaké peníze na to vynaložit. Otevřelo mi to oči. Dokonce i kolegyně, které už prošly mnoha školeními, byly tím společným sezením vždycky nadšené. Stačilo zmínit, že přijede paní Puttová nebo někdo z MIILY a bylo jasné, že je to čas, který stojí za to.

Co konkrétně se u vás změnilo?
Setkání, která s vámi zaměstnanci měli, vytvářela bezpečný prostor, ve kterém se mohli otevřít a věděli, že je to čas jen pro ně. A díky tomu si mohli spoustu věcí uvědomit.  Změnil se třeba způsob toho, jak se dělají záznamy péče. Podařilo se připomenout si, že člověk nemá soudit práci druhého, když není v jeho kůži a nezná úskalí jeho práce. Měli jsme možnost se zastavit, dát se dohromady a věnovat se konkrétnímu tématu. Při běžné poradě to takhle nejde. 

Co je to hlavní, co vám spolupráce s MILOU dala? 
Vydýchání, zklidnění a uvědomění si, že všechno má řešení. Role ředitelů je osamělá a pomohlo mi, že mám někoho, komu můžu zavolat. Kdyby byla možnost objednat si vaše služby i dál, určitě bych to uvítala. A i kdybych si měla pro paní Puttovou jezdit do Prahy, tak bych do toho šla!

Prohlédnout si můžete také závěrečnou zprávu, která celý průběh spolupráce mapuje:

Spustit audio