Sedmý ročník Ježíškových vnoučat upíná svou pozornost na osamělé seniory žijící doma

6. listopad 2023

Charitativní projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata vstupuje 13. listopadu do své hlavní předvánoční části. 

Ta je určena dárcům, kterým se otevře databáze přání osamělých seniorů na adrese jeziskovavnoucata.cz

Za šest let se právě díky nim podařilo splnit více než 100 tisíc přání, materiálních i zážitkových. Snahou letošního ročníku je zapojit do Ježíškových vnoučat více také osamělé seniory žijící mimo zařízení sociálních služeb, kde se důvěryhodnou spojkou pro Ježíškova vnoučata stávají terénní pečovatelky, domácí zdravotní péče a v neposlední řadě dobrovolníci neziskových organizací a pracovníci sociálních odborů. Život seniora v jednočlenné domácnosti s sebou může nést nespočet úskalí, na která projekt upozorní, ale také pomůže s jejich řešením.

Polovina září je čas, kdy pracovníci stovek zařízení pro seniory v Česku obcházejí svoje klienty a ptají se na jejich přání. Většina seniorů se dočká splnění do Štědrého dne. Na splnění zážitkových přání si dámy a pánové někdy počkají do prvních jarních dnů. Zažijí výlety do rodného města, zoo, na sportovní zápas, nebo třeba návštěvu divadelního představení. Každoročně se mezi dárci objeví i ti, kteří nemohou věnovat svůj čas a energii, a tak využijí možnosti podpořit přání seniorů prostřednictvím finanční sbírky na darujme.cz/jeziskovavnoucata. Peníze, které po uhrazení nákladnějších přání seniorů ve veřejné sbírce zbydou, využívá Nadační fond Českého rozhlasu na úhradu celoročních aktivit a potřeb seniorů, ale i na podporu pečujícího personálu.

Tam, kde je ticho samoty nejvíce slyšet

Boj se samotou se letos rozhodl Nadační fond Českého rozhlasu započít i v domácnostech osamělých starých lidí. Už v dřívějších letech se díky spolupráci neziskových organizací a úřadů dařilo dosáhnout i na tato nejosamělejší místa. Ukázalo se však, že právě zde často jen samotný dárek nestačí a zájem je třeba prohloubit i v oblasti potravinové pomoci, sociálního poradenství, terénních zdravotních i sociálních služeb. I proto Ježíškova vnoučata navázala dlouhodobou spolupráci s Nadačním fondem Příběhy. Ten pomohl seniorům v průběhu roku dovézt dvě stovky bezplatných nákupů potravin a řešit problémy týkající se úhrady energií, bydlení, neuplatněných příspěvků nebo drobných oprav v domě, na které senioři často už sami nestačí.

Jistotu přepravy informací i dárků letos opět zajišťují dva osvědčení partneři

I letos je hlavním mediálním partnerem Ježíškových vnoučat Český rozhlas, který uvede v předvánočním čase vedle nespočtu reportáží a rozhovorů také sedmidílný seriál na stanici Radiožurnál a patnáctidílnou sérii na Český rozhlas Dvojka a Pohoda. Hlasem letošního ročníku Ježíškových vnoučat se stává český herec Viktor Preiss, který bude éterem přenášet poselství a výzvu Ježíškových vnoučat ze všech stanic Českého rozhlasu. Přenos a převoz dárků od Ježíškových vnoučat v terénu má opět na starost letitý partner projektu DHL Express. Dlouhodobými partnery Ježíškových vnoučat jsou dále společnosti Kaufland České republika a Škoda Auto.

Vrácení prestiže profesi pečovatele a důstojnost stáří v očích veřejnosti

Jsme MILA

Stejně, jako je důležité mluvit o tíživosti samoty samostatně žijících seniorů, je třeba hlasitě mluvit o nedostatečném ohodnocení a péči o samotné pečující. Ve spolupráci s organizací MILA, z.s. již druhým rokem Nadační fond Českého rozhlasu podporuje ze sbírky Ježíškova vnoučata profesionální pečující v jejich rozvoji a podílí se na osvětě, která vrací pečujícím profesím prestiž a hodnotu v očích veřejnosti. Výsledkem spolupráce je také veřejně dostupná fotobanka se snímky seniorů určená nejen médiím a společně s ní také manuál, který má povědomí o přístupu ke stáří a péči a jejich důstojné prezentaci přispět.

Senioři si zamilovali virtuální realitu, která je bere na místa vzpomínek a plní cestovatelské sny

Virtuální zážitky

Radost má ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu také z nové spolupráce s Kaleido tours, která umožňuje aktivnější a radostnější prožití dne převážně seniorům odkázaným na lůžko v tichu čtyř stěn: “Marek Háša se svým týmem přišli s geniálním nápadem, jak využít technologie k aktivizaci seniorů a atraktivitou obsahu, který je šitý na míru jejich zkušenostem, vzpomínkám, ale i kognitivním schopnostem, boří ostych a strach z nového. Kouzlo je právě v obsahu, který vrací dámy i pány do míst, která znají. Lázeňské kolonády, poutní místa, města, kam rukovali mladíci na vojnu, tradiční divadelní představení. Virtuální realitu tak zapojili nejen do reminiscenční terapie, ale i do tréninku paměti.”

Témata, která zůstávají opomíjena, ale nutně patří k životu

Ježíškova vnoučata spolu s portálem Slevomat berou letos navíc pod svá křídla devět projektů důvěryhodných organizací, které mění život seniorů k lepšímu. Doprovází je na sklonku života v domácím prostředí, otevírají témata sexuality v seniorském věku, plní přání seniorům, kteří už nemohou bez lékařského dohledu opouštět lůžko, pomáhají jim zorientovat se ve složitém světě dezinformací, zajišťují potravinovou pomoc těm, kteří se ocitli ve finanční tísni. Od 15. listopadu budou moct zákazníci Slevomatu podpořit jeden či více těchto projektů na www.slevomat.cz.

Jak být součástí Ježíškových vnoučat?

Stát se součástí Ježíškových vnoučat  může každý. Ať už jako dárce nebo jako prostředník mezi dárcem a obdarovaným či jako sledující , který se nechá zatím jen inspirovat a těšit příběhy lidské laskavosti. Jak moc samota seniorů tíživá, hmatatelná a odůvodnitelná bývají nezřídka dotazy směřované ze strany dárců nejen do domovů, ale i k nám, což je pochopitelné. Odpovídáme proto, že těmi, kdo přicházejí s dotazem na přání a vkládají ho následně do systému Nadačního fondu Českého rozhlasu jsou lidé, kteří seniory z každodenního života nejlépe znají a my jim proto v jejich počínání plně důvěřujeme. Mluvíme o pečovatelích, nikoli rodinných příslušnících. Jen kvůli absenci jejich zájmu Ježíškova vnoučata vznikla, fungují a my za nezištnou, náročnou a nepostradatelnou pomoc zapojených pečujících pracovníků moc děkujeme. Stejně jako dárcům, bez kterých by nebylo za sedm let existence splněných už více než 100 tisíc přání a navázané stovky nových přátelství.

Spustit audio