Přinesli už tisíce obědů osamělým a nemocným seniorům. A s nimi i naději, úsměv nebo třeba nové boty

23. květen 2024

Breakfaststory stojí na doborolnictví, víře v dobro a odhodlání. Pomocníky hledá neustále, ale ti to často vzdají. Chodit do běžné práce a ještě stíhat přinášet s obědem naději seniorům v nouzi není jen tak. O to větší respekt si tahle parta zaslouží. 

Už více než čtyři roky vaří spolu se sociálními kuchyněmi v Praze jídlo pro seniory, ale i samoživitele/ky a pečující. Vozí jim ho domů nebo na ubytovny a spolu s ním často i věci jako vysavač nebo zimní boty. Starají se tak o sociálně slabé staré lidi, velmi často bez rodin nebo jejich zájmu, mnohdy zdravotně indisponované. Celkem už takto věnovali přes projekt Potěš obědem skoro padesát tisíc porcí jídla a nekonečno naděje a lásky: “Senioři se k nám dostávají skrze neziskové organizace a jejich sociální pracovníky, kteří mají s daným klientem zkušenost a dokáží kvalifikovaně vyhodnotit, kdo je opravdu nejpotřebnější. Specializujeme se zvláště na seniory, kteří se ve svém životě potýkají s více problémy najednou. Například  sociálně slabý senior, který se stará o dospělé handicapované dítě nebo o partnerku, či partnera, seniory z ubytoven s onkologickým onemocněním apod. Zkrátka na všechny seniory, kteří mají obzvláště naloženo na svých bedrech. Pokoušíme se jim pomáhat nejen bezplatným jídlem, ale zejména také pravidelným kontaktem a psychickou podporou,” vysvětluje zakladatelka Breakfaststory Lucie Hyblerová. 

Bez podpory velkých nadací bychom se neobešli

Primárním zdrojem Breakfaststory jsou finanční dary od velkých nadací a organizací, jako je třeba Nadační fond Českého rozhlasu: “Nejen kvůli jeho skvělé ředitelce Gábině Drastichové, ale i  kvůli rychlosti, transparentnosti a opravdové chuti pomáhat i těm menším projektům, jako je třeba i ten náš. 

Letos jsme právě od NFČRo a jeho Ježíškových vnoučat ve spolupráci se Slevomatem získali díky štědrým dárcům 300 tisíc korun, které nám umožnily v sociálních kuchyních uvařit neuvěřitelných 2307 porcí, za což jsme opravdu rádi. Náš projekt totiž dává práci i lidem s handicapem, takže je to důležitá vzpruha i pro sociální podniky s nimiž spolupracujeme. A navíc ten fakt, že lidi v kuchyni vědí, že jejich jídlo pomáhá dál, je skvělý, vždy tým v kuchyni potěší. Dále peníze dáváme z vlastní kapsy, kdy naší primární činností je podpora sociálních podniků, kterým jsme již před třemi lety zřídili krásný e-shop, na kterém si lidé mohou pořídit výrobky pouze od lidí s hendikepem. Část tržeb z tohoto e-shopu jde také na obědy pro seniory. A taky poskytujeme firmám a komukoliv, kdo chce u nás posnídat či zajistit občerstvení, sociální catering, který připravujeme opět pouze s lidmi s různou formou handicapu. Takže cokoliv, co si u nás objednáte, znamená i podporu obědů pro potřebné,” přibližuje Lucie zdroje příjmů, které umožňují fungování platformy, která věří v dobro. Mozaika všeho, co dělají, stojí na maximálním využití každé koruny, která se k nim dokutálí. Sami se aktivní snaží získávat zakázky u velkých firem, což se jim stále lépe daří. 

Potěš obědem

Dražba dobrých skutků jako jedna z největších a také nejnáročnějších akcí Breakfaststory

“Letos jsme celý půlrok dobrovolnicky věnovali přípravě benefice Dražba dobrých skutků, do které se zapojil opět i Nadační fond Českého rozhlasu dražbou hned tří dobrých skutků, za jeho důvěru jsme moc vděční. Navíc jsme již podruhé získali pro tuto akci záštitu předsedy Senátu Miloše Vystrčila a v červnu budeme vyhlašovat na galavečeru ve Valdštejnské zahradě, kolik financí naši milí dražitelé věnovali na konkrétní dobré skutky. A to zatím nechci prozrazovat,” usmívá bývalá markeťačka, která vymyslela projekt, co poskytuje jídlo těm, kteří musí bojovat víc než většina z nás. Jak sama říká, na začátku byla chuť vytvořit projekt postavený na společensky prospěšné aktivitě. Dala dohromady první český sociální e-shop, aby podpořila sociální podniky a chráněné dílny z celé země a rozjela kampaň Potěš snídaní a Potěš obědem. Na podzim Breakfaststory čeká také další vánoční kampaň týkající se podpory jejich e-shopu, na kterém mohou lidé najít pouze výrobky z chráněných a sociálních dílen z celé České republiky: “To je vždy už v létě co dělat, abychom měli vyrobeno a naskladněno na podzimně-vánoční sezónu. Každý rok realizujeme právě kampaň Potěš Ježíška, kdy za každý zakoupený balíček s výrobky z dílen věnujeme jeden balíček seniorům, kteří na Vánoce zůstávají sami. To je taky moc hezká kampaň, která je navíc podpořena i známými ambasadory. Vloni jsme měli Ježíšky Kláru Issovou, Vaška Neužila a Simonu Babčákovou,” těší se z podpory veřejnosti a českých osobností Lucie Hyblerová. 

Hlubší vztah je základem naší práce s klienty

Janě a Martině, manažersky a lidsky mimořádně schopným dobrovolnicím Breakfaststory, se podařilo za několik let navázat se seniory opravdový vztah. Často už se nebaví v telefonu ani o obědech, ale o každodenních strastech, i malých drobnostech, které je radost sdílet: “Důvěra na obou stranách je základním kritériem hodnotného mezilidského vztahu. Senioři s našimi kolegyněmi sdílejí svoje strachy, často třeba, když se jedná o pečujícího seniora o osobu v rodině, ať už je to dospělé dítě s handicapem nebo nemocného manžela či manželku, je pro ně ulevující říci nahlas ´mám strach, co bude, až tu nebudu´. Zní to děsivě, ale tady opravdu platí, že sdílený smutek je poloviční a sdílená radost dvojnásobná,” těší se z dopadu a dosahu jejich úsilí zakladatelka.

Stále hledáme dobrovolníky, ale je to dřina!

“Dobrovolníky sháníme neustále, na administrativu kolem obědů, na komunikaci se seniory a dalši věci. A jsem pyšná, že Martina, Jana a Bohumír jsou s námi dlouhodobě a každý týden se starají, aby senioři měli co jíst. A přitom mají své stálé práce na celé úvazky, jsou skvělí a jsem jim za to moc vděčná. Hledání dobrovolníků je dřina, často se někdo přihlásí a pak si vlastně v praxi uvědomí, že kontinuální dobrovolničeni je náročná věc. Je třeba si vždy na začátku stanovit, kolik je kdo ochotný pravidelně věnovat právě této aktivitě. Opravdu stačí i půl hodina týdně, ale vydržet delší časový úsek, to je zkrátka náročný požadavek, což chápu. Proto každého, kdo se nám přihlásí, seznamuju co nejrealističtěji se situací a systémem dlouhodobé podpory. A je v pořádku, že si to pak dotyčný rozmyslí, to se nic neděje, jen nerada lakuju skutečnost narůžovo a snažím se být maximálně transparentní i z respektu k našim zájemcům,” říká Lucie narovinu. Přijímá dobrovolníky na zkoušku, a až když mají výdrž a projeví zájem postoupit k přímému kontaktu se seniory, poskytne jim jakýsi základ sociální práce a také se bavím o krizové intervenci. Tedy, o tom, co se může všechno stát. Pokud chcete také přiložit ruku k dílu, nemusíte být hned v plné zbroji připraveni přivézt oběd nebo vyslechnout osamělého člověka na telefonu. Pomoci můžete i tím, že si koupíte oběd na Breakfaststory.cz a jeho skvělý tým to díky vaší podpoře udělá za vás. Bude chutnat dvojnásob. A to doslova.

Spustit audio