Kde a jak pomáhá Nadační fond Českého rozhlasu

Devět nevládních organizací, nadací a nadačních fondů včetně Nadačního fondu Českého rozhlasu se dohodlo na koordinované finanční pomoci lidem zasaženým tornádem. Postiženo bylo bezmála 2 tis. domácností. Každá domácnost, pro kterou se stal dům neobyvatelný či obtížně obyvatelný, dostala do začátku okamžitou finanční pomoc 150 tis. korun.

Nadační fond Českého rozhlasu takto podpořil 100 domácností celkovou částkou 15 mil. korun. Zbylé finanční prostředky z veřejné sbírky Pomáhejte s námi Moravě použije Nadační fond Českého rozhlasu na zajištění traumaterapie a dlouhodobé psychosociální podpory pro lidi ze zasažených obcí. Nabízíme rovněž platformu pro koordinaci pomoci v obcích. Web pomahejtesnami.cz propojuje lidi, kteří potřebují pomoc a lidi, kteří chtějí pomoci.

Okamžitá finanční pomoc se týkala:

  • pokrytí nákladů spojených s řešením následků přírodní katastrofy,
  • pokrytí nezbytných nákladů na zajištění bezpečného fungování domácnosti,
  • pokrytí nákladů na nouzové bydlení.

Koho kontaktovat v případě dotazů?

Od 29. 6. 2021 probíhá vyplácení okamžité finanční pomoci koordinovaně POUZE prostřednictvím terénních pracovníků v postižených obcích. Ti zajišťují, aby se okamžitá finanční pomoc dostala každému, kdo ji potřebuje a ještě ji od jiné organizace nezískal.

V terénu pracují tyto týmy:

  • Člověk v tísni (Mikulčice, Hodonín, Lužice, Dolní Bojanovice)

Infolinka pro finanční pomoc: 770 193 088, pomoc@clovekvtisni.cz  

  • ADRA (Moravská Nová Ves)

Infolinka pro finanční pomoc: 797 673 969, pomahame@adra.cz

  • Diakonie Českobratrské církve evangelické (Hrušky)

Infolinka pro finanční pomoc: 242487824, pomoc@diakoniespolu.cz 

V průběhu následujících týdnů bude probíhat 2. fáze podpory postižených domácností opět podle jednotné metodiky a následně již 3. fáze podpory na základě individuálního zjišťování potřebnosti. O 2. a 3. fázi finanční podpory budou nevládní organizace, nadace i nadační fondy opět informovat a domácnosti samy kontaktovat.

Na webu pomahejtesnami.cz můžete i nadále reagovat na žádosti o pomoc od lidí z postižených obcí nebo zadávat vlastní nabídky pomoci – materiální i dobrovolnické. Děkujeme vám, že s lidmi cítíte a vaše pomoc je osobní a nezištná.

Pomáhejte s námi je veřejná sbírka NF ČRo, prostřednictvím které NF ČRo podporuje lidi postižené povodněmi a dalšími přírodními katastrofami přímo nebo prostřednictvím organizací, které poskytují této skupině lidí podporu a služby zaměřené na řešení bezprostředních i dlouhodobých následků přírodní katastrofy. Hospodaření NF ČRo a veřejné sbírky Pomáhejte s námi je zcela transparentní a prověřené auditem.