Pátý ročník Ježíškových vnoučat přinesl seniorům téměř 16 tisíc splněných přání, šest milionů korun na pomůcky i celoroční radost. A co hlavně - obnovení osobních setkání

23. únor 2022

Letošní ročník Ježíškových vnoučat mohl po dlouhém čekání opět plnit své poslání. I když byly některé domovy i v tomto roce veřejnosti nepřístupné kvůli pandemickým opatřením, na mnoha místech mohli chodit dárci se svým dárkem za seniorem osobně. 

Zájem ze strany Ježíškových vnoučat byl i letos obrovský. Na Štědrý den zůstalo z 16 tisíc přání nesplněných pouze pár desítek. I ty se ale daří postupně plnit. Za necelé tři měsíce totiž přispěli dárci do veřejné sbírky Ježíškových vnoučat Nadačního fondu Českého rozhlasu částkou 5,9 milionu korun. Díky tomu mohlo být splněno v tomto krátkém časovém úseku už 102 nákladnějších přání ze seznamu www.jeziskovavnoucata.cz, a to v hodnotě 2,2 milionu korun.

Mottem pátého ročníku ježíškových vnoučat bylo: Není čas ztrácet čas. Předchozí dva roky nám ukázaly, jak důležité je nepřestat věřit v sílu vztahu. Ať už rodinného, přátelského, sousedského, studentského nebo vztahu pečujícího a seniora. Právě laskavé vztahy pomohly překonat izolaci v době pandemie každému z nás. V domovech, kde tráví své dny senioři, to ale platilo dvojnásob. Ježíškova vnoučata našla v pátém ročníku projektu opět cestu do domovů pro seniory a věnovala kromě dárku také sebe, svůj zájem a pozornost.

Výlet do rodné vsi, nové tepláky nebo třeba krabice plná klobás. Mezi šestnácti tisíci přání byla i letos většinou ta velmi skromná

Stejně jako v předchozích ročnících byl i v tom posledním mezi seniory velký zájem o teplé deky, dobroty, předplatné časopisů, oblečení, ale i televize, návštěvy hudebníků, známých osobností a výlety. A stejně jako v předchozích ročnících byla většina přání ze seznamu na www.jeziskovavnoucata.cz zarezervovaná už během tří dnů od otevření databáze veřejnosti. Pravdou je, že v pátém ročníku projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu se objevovalo více zážitkových přání, což jen dokazovalo stesk seniorů po běžném životě a kontaktu s lidmi. A právě zážitková přání patřila i mezi dárci mezi ta nejvíce žádaná a rezervovaná. Například letos se raduje z výletu do Paříže v doprovodu samotného dárce pan Petr z Ústavu sociálních služeb Prahy 4. Za zmínku například určitě stojí i vysněná striptýzová show, na kterou dlouho nezapomenou dámy z Nového Boru. Jsou okamžiky, kde se ve výsledku věcné přání změní v zážitek pro celou skupinu.

I letos se do projektu zapojil nespočet malých i velkých firem. Jejich zaměstnanci potěšili seniory svou pozorností, věcným darem nebo službou. Svůj čas a úsměvy věnovali i známé české osobnosti

Auta plná hřejivých dek, televizí, nových knih, nebo třeba čerstvých dobrot přímo z pece. Vedení firem (nebo jejich zaměstnanci, co pořádali soukromé sbírky mezi kolegy), dokázali seniorům v předvánočním čase připravit nejedno milé překvapení. Vedle společnosti Alza.cz, Kaufland nebo Henkel se do spolupráce i letos zapojil náš dlouholetý partner DHL Express, jehož kurýři rozvezli 2224 balíčků s dárky od Ježíškových vnoučat. Nezištně se do projektu Nadačního fondu Českého rozhlasu zapojila i řada českých osobností (Dana Kolářová, Jan Pokorný, Adéla Gondíková, Jiří Chum, Hana Shánělová, Jan Čenský, Jan Kopta, Tereza Kostková, Petra Černocká, Michal Hrůza a další), kteří věnovali svůj čas nejen podpoře samotného projektu, ale také osobnímu setkáním se seniory.

Peníze od Ježíškových vnoučat budou těšit seniory v průběhu celého roku

Díky štědrosti dárců jsme mohli z peněz sbírky zajistit přání, která nebyla v silách jednotlivců. Řeč je o kompenzačních pomůckách za  1,8 milionů korun (mechanické a elektrické vozíky a nebo polohovací křesla podle přání a potřeb seniorů), masážních křeslech, zahradních posezeních do domovů, rotopedech, hudebních nástrojích nebo elektrokolech v celkové hodnotě 210 tisíc korun. Vždy nás potěší přání, která jsou tak trochu výzvou, prostě nedají se jen tak na pár kliknutí koupit, ale je potřeba trochu detektivní činnosti. K takovým patří heligonka pro paní Věru z Litovle nebo kamerová zvětšovací lupa pro pana Jindřicha. Zde se podařilo skvělé propojení se Světluškou Nadačního fondu Českého rozhlasu, která už dvacet let pomáhá zkvalitňovat život lidem se zrakovým postižením.

I letos nám s finanční sbírkou pomohl portál Slevomat, díky kterému přispěli lidé na nákladnější přání seniorů částkou 2,8 milionu korun. Zbylá částka z veřejné sbírky poputuje, stejně jako v loňském roce, na volnočasové a aktivizační činnosti seniorů (canisterapeutické návštěvy, pomůcky pro zahradničení, společenské aktivity atd.) a letos nově také na pečujících, kteří o dámy a pány v domovech laskavě pečují. Do projektu Ježíškova vnoučata je zapojená skoro tisícovka sociálních i zdravotních zařízení, kterým se možnost celoroční finanční podpory otevře. 

 

Spustit audio