„Kdyby tisíc klarinetů“ pomůže mladým milovníkům hudby

2. květen 2022

Český rozhlas Radiožurnál spolu s Nadačním fondem Českého rozhlasu otevřeli v pátek 29. dubna nefinanční sbírku „Kdyby tisíc klarinetů“. Sbírka je určená všem dětským hudebníkům, pro jejichž rodinu je pořízení hudebního nástroje nad možnosti rodinného rozpočtu. 

Sbírka funguje na principu propojení dárců a dobrovolníků, podobně jako například Ježíškova vnoučata nebo Pomáhejte s námi Moravě na platformě www.kdybytisicklarinetu.cz. Konkrétní požadavky zadávají učitelé škol, nabídku pak výrobci, prodejci a individuální dárci hudebních nástrojů. Smyslem sbírky je umožnit všem dětem bez rozdílu věnovat se i ve složitých finančních a sociálních podmínkách svým oblíbeným zájmům. Patrony sbírky pro mladé milovníky hudby jsou Jiří Suchý, paní Magdalena Kožená a Pavel Šporcl. Sbírku hudebních nástrojů dále podporují umělci jako Michal Ambrož, David Koller, Jaroslav Svěcený a další.

„Původně jsme měli nápad zaměřit se na děti uprchlíků z Ukrajiny, aby neměly děti pocit, že musí opouštět aktivity, které mají rády jen kvůli penězům. Pak jsme si ale řekli, že by bylo fér pomoci všem dětem ze znevýhodněných rodin bez rozdílu,“ vysvětluje genezi myšlenky její iniciátor, moderátor Radiožurnálu Vladimír Kroc. Ten zároveň stojí i za názvem sbírky „Kdyby tisíc klarinetů“, původně divadelní hry s pacifistickým námětem.  Sám autor slavného díla Jiří Suchý bez váhání nadšeně souhlasil: „Jsem rád, že můžu bejt užitečnej, krom toho, že ještě tajtrdlíkuju na jevišti.“

Na webu www.kdybytisicklarinetu.cz mohou nejen učitelé a učitelky umělecký škol, ale i všech stupňů škol od mateřských, přes základní, střední, až po vysoké, umístit požadavek na potřebný hudební nástroj. Aplikace pak spáruje poptávku a nabídku. „Zadávání přímo od škol funguje proti případnému zneužití a zároveň proto, aby se nezapomnělo na děti a studenty, kteří se zatím pro velký zájem do základní umělecké školy nedostali, ale mají například soukromého učitele. Mimochodem, i tyto lekce lze naším prostřednictvím nabídnout jako dar či v podobě dobrovolnického času,“ doplňuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Projekt a sbírka “Kdyby tisíc klarinetů” je časově neomezená. Je určena všem dětem, které našly zalíbení v hudbě, ale pořízení hudebního nástroje nebo úhrada hodin s učitelem hudby je nad finanční možnosti rodičů. Dárci mohou nabídnout nový hudební nástroj nebo použitý hudební nástroj, který tak získá šanci na svůj druhý život. Své dárce si jistě najde i tak specifický nástroj jako je ukrajinská bandura. Projekt tak stojí na klíčové roli učitelů ZUŠ, kteří znají své malé hudebníky a dokážou správně vyhodnotit potřebnost i specifikovat požadavek na hudební nástroj. “V mateřské školce jsem obdivovala paní učitelku, která nám krásně hrála na klavír. Doma jsme klavír neměli, tak jsem ji napodobovala ťukáním na mřížku plynových vafek. Rodiče měli pro moji vášeň pochopení a tak peníze, které šetřili na auto, utratili za klavír, abych mohla skutečně hrát. Takovou úžasnou věc ale pro své děti každý rodič udělat nemůže. A právě pro takové případy se zrodil projekt “Kdyby tisíc klarinetů”, díky kterému dostanou odložené hudební nástroje šanci znovu se rozeznít a potěšit malého hráče i jeho okolí,” dodává patronka projektu Magdalena Kožená, mezzosopranistka, která četnými aktivitami svého Nadačního fondu podporuje a pomáhá zviditelňovat unikátní systém základních uměleckých škol.

„Hudba je mezinárodním jazykem a cestou ke vzájemnému porozumění,“ podotýká šéfredaktor Radiožurnálu a ředitel Zpravodajství ČRo Ondřej Suchan a dodává: „jsem proto rád, že tak můžeme pomoci dětem nejen z Ukrajiny, ale všem dětem ze znevýhodněných rodin. Snad mohu prozradit, že chystáme také podobnou sbírku sportovního vybavení.“

Oficiální start sbírky se uskutečnil symbolicky při příležitosti koncertu rozhlasové kapely BBB na umělecké lodi Cargo Gallery. Výtěžek ze vstupného použije kapela BBB na nákup hudebních nástrojů, které se v žádostech objeví jako první.

Partnery projektu “Kdyby tisíc klarinetů” jsou Nadační fond Magdaleny Kožené, Asociace základních uměleckých škol ČR a Asociace výrobců hudebních nástrojů

Spustit audio