“Je fajn slyšet, že to je ten slavný pes z Ježíškových vnoučat, namísto toho, že je to netopýr křížený s liškou!”

15. březen 2021

Odpovídá canisterapeutka Michaela Pošvářová s úsměvem na otázku, jestli se Yumi dostávalo v období Vánoc více pozornosti od ostatních. Určitě jste ji poznali. Je to přesně ta roztomilá fenka z propagační fotografie a videa Ježíškových vnoučat, kterou s radostí vítá bělovlasý pán na svém gauči. Je to ta Yumi, která rozdává radost seniorům nejen při natáčení, ale také doopravdy. A to každý týden v domově pro seniory v Praze.

Míša vždy věděla, že kontakt s lidmi potřebuje. Stejně jako pocit, že jim může do života něco přinést. Má to štěstí, že její fenka má lidi od malička také moc ráda a kontakt s nimi vyhledává. A tak oslovily domov pro seniory s nabídkou canisterapie. Dnes je to více než rok, co je společnými návštěvami těší.

Od začátku jsem chtěla s Yumi chodit za klienty, kteří se nemohou účastnit skupinových aktivit, proto za nimi docházíme do pokoje a s každým máme individuální program. Někdo chce Yumi do postele, aby si ji mohl pomazlit, někdo si ji pohladí a spíše si se mnou chce povídat. Běžně mi senioři říkají, co je trápí nebo těší. Někdy není potřeba žádných slov a jen společně sdílíme daný okamžik,” mluví o radostných setkáních Michaela Pošvářová, pro kterou je jedinou a největší odměnou úsměv starého člověka. 

Úsměv je nejčastější společný jmenovatel všech setkání fenky se seniory

O canisterapii se Míša zajímá už deset let. Společně s Yumi zvládly canisterapeutické zkoušky, ale na vavřínech neusínají. Práce s lidmi je často složitá a hlavně individuální. Pořád je co se učit. Přesto nejdůležitější je napojení na člověka, se kterým v danou chvíli jsou. Protože právě v tento okamžik jsou pro něj tyhle dvě slečny často celý svět. Yumi je šestiletá fenka rasy Welsh corgi pembroke, kterou vlastní také britská královna (i proto seniorky v domově s humorem říkávají, že si v její přítomnosti připadají jako královny:). Pro tuto rasu je typická ryšavá srst a špičaté dlouhé uši. Za což si, zcela neprávem, občas vyslouží titul “netopýr křížený s liškou”. Ovšem trochu pravdy, v tomto jinak nespravedlivém označení, přece jen bude. Protože lišky jsou známé pro svou chytrost!

Míša s Yumi navštěvuje v domově ty, kteří se nemohou účastnit společných aktivit a bývají více sami na pokojích. Jde proto o setkání, která těší duši seniora ještě několik dní poté.

Seniorům často chybí jejich vlastní domácí zvířata, která museli s odchodem do zařízení opustit. A nebo o ně přišli už dříve a pořád na ně vzpomínají:

Se seniory, kteří dříve pejska měli, se bavíme o tom jaký ten jejich pejsek byl a co měl rád. Často se také zajímají, co má ráda Yumi nebo co děláme po zbytek týdne” přibližuje témata hovorů Michaela. Mladá dáma, která pracuje v Nadačním fondu Českého rozhlasu Světluška, kde pomáhá dosáhnout na peněžní pomoc zrakově postiženým lidem. Je tedy jasné, že s láskou a empatií k ostatním se už asi narodila.

A osud jí přál natolik, že na své cestě k pomoci ostatním potkala fenku Yumi, se kterou teď každý týden může těšit seniory milou návštěvou.

Yumi a Míša jsou pro nás velkou inspirací. Víme totiž, jak moc jsou návštěvy pejsků v domovech vítané. A také víme, že dobrovolníků je nedostatek a na placené návštěvy profesionálních canisterapeutů se peněz nedostává. Alespoň ne tak, jak by si v domovech přáli. Následující měsíc proto budeme věnovat právě tomuto tématu.

Yumi na obrázku Ježíškových vnoučat

Z Vánoční sbírky Ježíškových vnoučat finančně podpoříme canisterapeutické návštěvy v domovech seniorů

Budeme se snažit zaplatit z peněz sbírky canisterapeutické návštěvy v co nejvíce krajích naší republiky. Budeme usilovat o podporu spolků i jednotlivců, kteří do domovů docházejí a mají s prací se seniory četné zkušenosti.

Našim cílem bude přivést psí pomazlení a lásku do náruče co nejvíce starých lidí, kteří teď cítí osamělost více než kdy předtím. Věříme, že naši iniciativu podpoříte. Jsou to peníze, které jste darovali VY, Ježíškova vnoučata, a my chceme, aby dál přinášely radost. Nejen o Vánocích. Ale i v jiné době, kdy je blízkost tolik důležitá.

Děkujeme, že díky vám můžeme!

Spustit audio