Výroční zpráva 2020 aneb To byla jízda!

25. červen 2021

Nasedat! Vyjíždíme na cestu výroční zprávou za rok 2020. Ta, aby byla maximálně přístupná i zrakově postiženým, je letos převedena do podoby webové stránky. Nová platforma nám umožnila kromě textového a obrazového obsahu vkládat i zajímavější prvky v podobě videa a audioobsahu. Proto věříme, že pro vás nebude představovat jen nezajímavý souvislý text s kupou čísel, ale že si ji projedete rádi a s chutí. V neposlední řadě také způsobem, který nevyžaduje tisk, šetříme přírodu.

Jízdní podoba výroční zprávy

Složitý a na mnohé výzvy bohatý rok 2020 nás inspiroval i k samotnému názvu výroční zprávy – To byla jízda! Neustále jsme totiž přesouvali, nadějeplně plánovali a nakonec bohužel mnohdy zcela rušili naše projekty. Nenechali jsme se ale zastavit a vymysleli jsme projekty zbrusu nové, připravovali podpůrné programy pro žadatele z řad nevidomých a těžce zrakově postižených jednotlivců i organizací a pod křídla Nadačního fondu přibrali projekt Ježíškova vnoučata. Byla to zkrátka jízda se vším všudy, proto jsem se rozhodli tento název vtisknout i do výroční zprávy. Čtenáři tak mohou přestupovat mezi různými zastávkami a na každé se dozví o některé z akcí Světlušky a projektu Ježíškových vnoučat. Seznámí se také s příběhem konkrétní pomoci a s každodennostmi života zrakově postižených. K výzvě provést celým loňským kostrbatým rokem jak fanoušky Světlušky, tak Ježíškových vnoučat, nám zastávky na trase krásně posloužily.

Abyste se na trase naší výročky ještě lépe orientovali, přizvali jsme jako průvodčí naše milé kolegyně Annu Burdovou i Marii Zemanovou – hlavní tváře projektu Návštěvy POTMĚ, který dříve fungoval pod naším fondem. Obě dámy jsou mistryněmi v psaní a žádný pasažér se s nimi na cestě dlážděné nadhledem a nezaměnitelným humorem výroční zprávou neztratí.

Klíčové zastávky roku 2020

Ještě před nástupem si neodpustíme vyzdvihnout perly loňského roku, na které jsme nejpyšnější. Co nám (i vám) covidová situace dala?

Podcast POTMĚ se těší oblibě tak velké, že jsme v natáčení druhé dvanáctidílné série Podcast POTMĚ Naostro pokračovali i letos. Nový eshop jsme pro vás plánovali už dlouho a minulý rok jsme dostali pořádný důvod se konečně rozhoupat. Zájem o naše produkty je mimořádný, proto nás těší neustále vymýšlet a vyrábět nové předměty, které vám budou dělat radost. Jen loni jsme díky online nákupům podpořili těžce zrakově postižené částkou více než 1 milion korun!  Kavárnu POTMĚ online jsme vám vozili do obýváků především v začátcích pandemie a spolu s mnoha zajímavými hosty jsme se těšili z příjemného povídání. Věříme, že online svět je nyní plně saturován, a tak se definitivně vracíme ke kavárenskému setkání osobně. A nemůžeme se dočkat! Sbírka Posviť Světlušce na Darujme.cz shromažďovala finanční prostředky zejména na provoz a organizační aktivity vystoupaly na více než půl milionu. I tady jste s námi drželi nohu na plynu. Do Ježíškových vnoučat se v roce 2020 zapojilo více než 900 domovů seniorů, pečovatelských služeb a ostatních organizací pečujících o seniory. Během dvou měsíců se rozzářily úsměvy téměř 16 tisíc osamělých seniorů a vybralo se přes 6 milionů korun.

My jsme naopak záhy po celospolečenském kolapsu otevřeli speciální fond, ze kterého jsme vyplatili bezprostředně po uzavření škol, omezení sociálních služeb a znemožnění práce pro většinu zrakově postižených, částku 804 700 Kč.

Bez vás by to kodrcalo

Během naší „jízdy“ jsme si uvědomili, jak skvělé máme partnery a dárce, díky kterým se nám podařilo plnit naše poslání a být oporou jak pro těžce zrakově postižené děti i dospělé, tak i pro osamělé seniory, kterým pomáháme. Na všechny naše parťáky se nezapomeňte podívat v samostatné části výroční zprávy pod názvem „Partneři“. Bez nich by to totiž skutečně nešlo. Speciální poděkování ale na závěr patří samozřejmě našim průvodkyním Aničce a Marii a také Petrovi Rubáčkovi z agentury REMEMBERSHIP, který pro nás výroční zprávu vytvořil a vdechl našim nápadům život.

A teď už nám zbývá jen popřát vám hezké cestování rokem 2020!

 

Spustit audio