Už přes rok je v Nových Hradech zavřená lékárna. Zdarma proto jezdí autobus do sousedního města

11. srpen 2023 14:55

Některým malým obcím a městům s méně než pěti tisíci obyvateli schází lékárny. Podle České lékárnické komory se jejich provoz z různých důvodů ekonomicky nevyplácí. S tímto problémem se potýkají například Nové Hrady na Českobudějovicku, kde je lékárna zavřená už přes rok. Město proto dvakrát týdně zdarma vypravuje speciální lékobus do sousedních Trhových Svin.

„Stávající nájemce, který má pořád lékárnu pronajatou, nás průběžně informuje o tom, že hledá magistru, nebo magistra, ale bohužel zatím se mu nepodařilo žádného nového zaměstnance sehnat. A bez personálu s potřebným vzděláním prostě není možné lékárnu provozovat,“ popisuje starosta Vladimír Hokr.

Město proto přišlo s provizorním řešením ve formě speciální autobusové linky. „Lékobus bezplatně doveze obyvatele do Trhových Svin, kde jsou dvě lékárny. Mysleli jsme, že to budou využívat zejména pacienti, kteří přijdou rovnou od lékařky. Od jara jezdí lékobus dvakrát týdně a zájem tomu odpovídá,“ říká starosta.

Vedení města se zároveň snaží najít nového nájemce lékárny. „Máme gentlemanskou dohodu s dosvadním nájemcem, že pokud bychom sehnali někoho jiného, smlouva se bez problémů ukončí. Zatím ji ale ukončovat nechceme, když nevíme, jestli by nějaký jiný nájemce byl,“ doplňuje Vladimír Hokr.

Čtěte také

Službu lékobusu využívá například Josef Beneš, který pravidelně potřebuje jeden druh léků. „Pro starší lidi je to dobré, že nemusí jet vlastním autem, nebo čekat dlouho na normální spoj. Takhle se jede hned zpátky,“ pochvaluje si. Podobnou službu pro své obyvatele zajišťuje třeba i Horní Planá na Českokrumlovsku.

Česká lékárnická komora za jeden z hlavních problémů označuje nízké úhrady z pojišťoven, které navzdory inflaci zůstávají posledních deset let stejné. „Tím pádem jsou lékárny samozřejmě v ekonomické nejistotě. Na malých městech navíc většinou fungují nezávislé lékárny, které nepatří do nějakého velkého řetězce a provozovatelem je většinou samotný lékárník,“ uvádí mluvčí komory Michaela Bažantová.

Novohradská radnice momentálně řeší také absenci zubaře. Jedná kvůli tomu s okolními obcemi a městy, jako jsou České Velenice nebo Horní Stropnice.

Spustit audio

Související