Ošetřovatelé ZOO Dvůr Králové jsou Ježíškovými vnoučaty. Dělají radost seniorům napříč republikou

18. listopad 2023 08:00

Ostartoval nový ročník Ježíškových vnoučat. To je projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, při kterém je možné plnit přání osamělým seniorům v domovech po celé republice. Dárcem věci a nebo zážitku, a tím pádem Ježíškovým vnoučetem, se může stát každý z nás - třeba i pracovníci královédvorské zoologické zahrady, konkrétně ošetřovatelé z úseku šelem. 

Safari Park Dvůr Králové nad Labem ročně navštíví přes 600 tisíc lidí, jen malá část z nich má ale možnost vidět zvířata tak, jak se to naposledy podařilo panu Jiřímu.

Čtěte také

Senior původem ze Slovenska pracoval velkou část života jako zahradní architekt, zvířata ale miluje. Do královédvorské ZOO ho přivezly pracovnice jednoho z domovů pro seniory ze 140 kilometrů vzdálené Prahy.

Při speciální prohlídce viděl Jiří například žirafy, na lávce vyhrazené pro VIP. „Okamžitě k nám začaly přicházet, protože jsou samozřejmě zvyklé, že v rámci VIP návštěv dostávají krmení,“ popisuje Kateřina Bílková, která v zoologické zahradě pracuje jako ošetřovatelka zvířat a Ježíškovým vnoučetem je pravidelně. Stejně jako její spolupracovníci z úseku šelem.

Jiřího se snažili co nejvíc potěšit. „V jeho očích bylo vidět, že z toho má obrovskou radost.

Míst, která Jiří v zoologické zahradě navštívil, bylo víc, zajímal se především o šelmy. Tím, že do areálu přijel ráno, měl možnost je vidět aktivní. „Obešli jsme všechny výběhy šelem, tak si myslím, že si to opravdu krásně užil.

Čtěte také

I v tomhle případě měl totiž výhodu speciální prohlídky. Na ošetřovatele totiž šelmy reagují jinak, než na běžného návštěvníka. A Jiří se podle Kateřiny Bílkové ani jako běžný návštěvník nechoval. „Má načteno, ptal se po krmení, kolik ho které zvíře dostává. To jsou věci, které většinou běžného návštěvníky ani moc nezajímají. Všichni si myslí, že prostě dostanou kus masa a tím to končí.

Zároveň mu pracovníci zoologické zahrady zvířata také představili. Každé má totiž své jméno. „Volali jsme na ně jejich jmény, aby měl ten zážitek co nejlepší. A velmi mě potěšilo, že jsme u každého zvířete nemuseli procházet takovou tu základní charakteristiku. Co to je za č, kde žije, jak se chová v přírodě. Tohle všechno pan Jiří věděl. Takže jsme se dostali k různým perličkám a zajímavostem.

Čtěte také

Zážitkem pro Jiřího bylo i setkání se slony. V místě, kam se běžně dostanou pouze ošetřovatelé. Na největšího suchozemského savce si mohl i sáhnout a nakrmit ho. „Slon dostal kousky tvrdého chleba, protože to je takové největší laskomina, kterou moc často nedostávají.

Ošetřovatelé úseku šelem královédvorské zoologické zahrady plní seniorům přání pravidelně. Loni kupovali například drobné šperky, župany nebo ručníky.

„Velmi často došlo na dojetí a slzy. Nejen ze strany těch seniorů, ale i z naší strany. Protože člověk si vlastně vůbec neuvědomuje, co všechno může takovému senioru udělat radost,“ dodává Kateřina Bílková a v jejích očích jsou vidět slzy. S kolegy jsou hned v pondělí připravení plnit další přání seniorů.

Spustit audio

Související