Nemá vůbec nikoho, pana Karla z Domova ve Ždírci potěšil holicí strojek a cigarety

6. prosinec 2023

V Domovech pro seniory u nás žijí desítky tisíc lidí. Mnozí z nich už na světě nemají vůbec nikoho, a Vánoce jsou tak pro ně časem stejným, jako je zbytek roku, snad jen o něco smutnějším.

Díky Ježíškovým vnoučatům, nápadu z Českého rozhlasu, však i tito opuštění senioři mohou každý rok dostat vánoční dárek, získat radost ze života a v některých případech i poznat nové přátele.

Karlu Hanauerovi nadělila Ježíškova vnoučata holicí strojek

V redakci Českého rozhlasu Vysočina jsme se přidali k těm, kde chtějí potěšit osamělé seniory a obdarovat je. Prvním z nich byl pan Karel z Domova ve Ždírci. Přál si holicí strojek a nádavkem dostal i něco sladkého a pár balíčků cigaret. "Já už nemám nic než to kouření, to jste mi udělali velkou radost," radoval se po předání dárků.

Karel Hanauer z Jihlavy strávil osamělý život. Vyrostl u babičky, protože tatínek - malíř pokojů jezdil po celé republice za prací a maminka jezdila s ním. Pracoval u zedníků jako přidávač a nikdy se neoženil. Sportovat nemohl, protože má od patnácti let jednu nohu kratší. Nejraději se dívá na televizi, a to i v posledních letech, kdy žije v Domově ve Ždírci. Seznámil se tu s partnerkou Dášou, se kterou jezdili na výlety do Jihlavy a trávili volný čas, ta však předloni vážně onemocněla a zemřela.

Pan Karel si od Ježíškových vnoučat přál holicí strojek a cigarety

"Za ní sem jezdila její neteř, a tak Dáša, když ještě byla na světě, ji poprosila, jestli by sem za mnou mohla jezdit, že vůbec nikoho nemám. A tak Ivuška, ta neteř jí to slíbila, a tak se sem jednou za šest neděl staví, jinak nemám nikoho," říká dvaasedmdesátiletý senior. Holicí strojek vyzkouší ještě před štědrým dnem: "Mám tam poslední žiletku, a ta je tupá, jak motyka, tak už se nemůžu dočkat," směje se s nadšením.