Jiří Weil: Život s hvězdou. Komorní příběh člověka, který čeká na transport do koncentračního tábora

15. květen 2024

Židovský úředník Josef Roubíček žije za války sám kdesi na předměstí, občas mu dělá společnost toulavý kocour Tomáš a občas vede imaginární rozhovor se svojí velkou láskou Růženou, která z jeho života už zmizela. Vše, co ho potká, bere jako nevyhnutelnou nutnost. Strach z cesty do koncentračního tábora ho úplně paralyzuje. Nakonec pochopí, že je možné vzít vlastní holý život, protože nic jiného už stejně nemá, do svých rukou.

Čte: Jaroslav Kepka
Napsal: Jiří Weil
Dramaturgie: Dagmar Jaklová, Jitka Chrtková
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1993

Román Život s hvězdou vyšel poprvé v roce 1949. Jeho autorem je Jiří Weil. Sám spisovatel byl židovského původu a za druhé světové války život s hvězdou poznal na vlastní kůži. Jeho kniha je částečně autobiografická.

Rozhlasovou podobu dostal komorní příběh o pocitech člověka, který čeká na transport do koncentračního tábora, v roce 1993. Román načetl herec Jaroslav Kepka.

Jiří Weil

Jiří Weil se narodil v roce 1900 do pražské židovské rodiny. Vystudoval slovanskou filologii a srovnávací dějiny na pražské filozofické fakultě. Už od dob středoškolských studií tíhl k levici. Členem komunistické strany se stal v roce 1925.

Ve 20. a 30. letech se věnoval jako překladatel a publicista propagaci sovětské literatury a kultury. V roce 1922 jako dopisovatel Rudého práva poprvé navštívil Rusko. Znovu odjel do Ruska v roce 1933, když byl povolán do Moskvy, aby pracoval v cizojazyčném vydavatelství Komintery.

Čtěte také

Už v následujícím roce došlo k čistkám v komunistické straně a Weil byl z vydavatelství propuštěn a vyloučen ze strany. Za trest byl odeslán na pracovní převýchovu do kolonie československých družstevníků Interhelpo v Kirgizii a poté byl nasazen na nucené práce v Kazachstánu.

Po několikaměsíčním vynuceném pracovním pobytu v Sovětském svazu se mohl na podzim roku 1935 vrátit domů. Prozření, které následovalo, zachytil v románu Moskva-hranice (1937), v němž popsal některé praktiky stalinistického režimu.

Jeho rodiče a sestra skončili za války v Osvětimi, bratr zemřel během pražského povstání. Sám Jiří Weil uzavřel sňatek s nežidovkou, který ho po většinu války chránil před transportem. Po zrušení platnosti smíšených manželství fingoval v únoru 1945 sebevraždu skokem do Vltavy a zbytek okupace prožil v ilegalitě.

Zkušenost s pronásledováním Židů za druhé světové války převyprávěl v částečně autobiografickém románu Život s hvězdou.

Po válce pracoval jako redaktor a vědecký pracovník Státního židovského muzea. Zemřel v roce 1959 na leukémii. Posmrtně vyšel další román o antisemitismu a holocaustu Na střeše je Mendelssohn (1960).

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.