Dobré i zlé. Ohlédnutí za rokem 2020

30. prosinec 2020

Rok 2020 se každému nepochybně vryje do paměti. Nám ve Světlušce však zejména proto, že jsme se i přes veškerou letošní nepřízeň přesvědčili, že nám vzájemná solidarita a soudržnost nejsou cizí. Děkujeme za vaše neutuchající odhodlání pomáhat. Jak se ale říká, všechno zlé je k něčemu dobré. 

Pro nás ve Světlušce to dobré znamenalo například větší šlápnutí do onlinu. Postavili jsme na nohy vlastní eshop a představili jsme dva úplně nové projekty – Podcast POTMĚ a Kavárnu POTMĚ: online. Vy, naši dárci, jste neváhali a podpořili jste náš tým v průběhu první vlny pandemie, a to v online sbírce Posviť Světlušce. Pojďte si s námi připomenout, kde a jak jsme letos i přes všechny překážky zasvítili.

Odstartovat Noční běhy jsme plánovali původně na jaře. S nezlomnou nadějí jsme celou šňůru přesunuli na podzim, kdy nás ale opět zaskočila nová opatření. Fyzicky se nám nakonec podařilo odběhnout celkem tři běhy – v Ostravě, Jihlavě a Brně. Zbývající města, Plzeň, Praha a Olomouc, se sice nočních běžců s čelovkami nedočkala, vyběhli jsme ale i tak – virtuálně! Díky spolupráci s Rozběhejme Česko se nám nakonec letos povedlo zmobilizovat pro dobrou věc celkem 4100 nadšenců. Svými fantastickými sportovními výkony jste nám v celkovém počtu 8630 běžců pomohli rozzářit životy nevidomých a slabozrakých částkou 2,9 milionů korun.

Kavárna POTMĚ letos vyjela pouze jedenkrát, svou přítomností potěšila na sklonku léta České Budějovice, kde pohostila 579 zákazníků, kteří svou návštěvou podpořili Světlušku částkou 87 tisíc korun. Kavárnu POTMĚ jste si ale letos mohli poprvé užit od května také online. Hosty, kteří se s námi podělili o své příběhy a které zpovídali moderátoři z řad nevidomých, byli například Kovy, Tereza Kostková, Matěj Ruppert, Slza nebo Jan Čenský.

Dalším online projektem, který jsme odstartovali, byly Podcasty POTMĚ. Od jara jsme vám naservírovali přesně 16 dílů a přesně 16 nezaměnitelných dvojic, díky jejichž povídání jste měli možnost nahlédnout do každodenností zrakově postižených o něco hlouběji. Například Láďa Zibura se Zuzkou Habáňovou odkryli krásy cestování potmě, Lukáš Hejlík s Jirkou Pikešem natočili díl, během kterého se sbíhaly sliny, a holky z pořadu Buchty se neostýchaly spolu s Markem Moflárem prozradit vše možné o randění nevidomých. S Podcasty si teď dáváme na chvíli přestávku, ale protože u vás tenhle koncept slavil úspěch, prozradíme, že se na druhou sérii můžete těšit už brzy. Jak Kavárna POTMĚ: online, tak Podcasty POTMĚ vznikly jako poděkování za to, že jste neváhali a podpořili světluščí tým během první vlny pandemie v jarní online sbírce Posviť Světlušce. Jen díky vám jsme tak mohli nadále zajišťovat plnohodnotný chod našeho grantového oddělení a nepolevit v plánování dalších akcí.

A u onlinu ještě chvilku zůstaneme. Na jaře jsme totiž vypustili do světa nový světluščí eshop, kde si můžete udělat radost třeba hvězdnou čelenkou, veselými ponožkami se souhvězdím, světovým zápisníkem od Maapi, náramkem s fluorescenčním zdobením, svítícími zubními kartáčky a dalšími drobnostmi. Máme velikou radost z toho, že je pro vás eshop zdrojem (nejen) dárkové inspirace, a proto pro vás i v roce 2021 chystáme mnoho novinek. Nechte se překvapit.

Také naši světluščí dobrovolníci vyrazili letos do ulic ve sníženém počtu. I přes nepříznivou situaci se však nakonec do Sbírkových dnů Světlušky zapojilo na 3700 dobrovolníků a 239 institucí. Celkem 2,7 milionů korun se nám díky vašemu zapojení podařilo na ulicích celého Česka vybrat i v době, která osobnímu kontaktu nepřála.

2,2 miliony korun za necelé dvě hodiny vysílání. Přesně tato částka se v tak krátké době podařila vybrat během živého přenosu benefičního večera Světlo pro Světlušku. Letošní večer byl pro nás mimořádně důležitý i proto, že nám poskytl možnost nadělit publiku tolik potřebný kulturní zážitek. Poprvé jsme také ve spolupráci s Českým rozhlasem zprostředkovali pro zrakově postižené posluchače živý audiopopis a představili nové medailonky Den SPOLU.

A to nejlepší nakonec! I letos jsme se spojili s parťákem Kaufland, a vy jste tak měli možnost od 23. listopadu do 6. prosince nakupovat na všech prodejnách vánoční jmenovky v rámci vánoční sbírky. A nám spadla brada! Letos, i přes veškerá omezení a všechny restrikce, jste totiž koupili rovných 402 763 kusů vánočních jmenovek v hodnotě 12 082 890 Kč. A protože Kaufland ke každé jmenovce štědře přidal ještě dalších 10 korun navíc, zvýšila se vybraná částka o další 4 027 630 Kč. Tu nakonec Kaufland zaokrouhlil na rovných 17 milionů korun a do Světlušky tak putuje o 7 milionů více než loni. Přiznáme se, že jste nám za tímhle trochu hořkým rokem udělali tu nejsladší tečku, jakou jsme si jen mohli přát.

I letos celý náš tým, a to ještě více než kdy dříve, z celého srdce děkuje za podporu a pomoc, kterou jste nám v roce 2020 nabídli. Věříme, že rok 2021 k nám všem bude shovívavější a že vám opět nabídneme všechny světluščí zážitky v celé kráse.

Vaše Světlušky

Spustit audio